alt

İLERLEMEYE DEVAM:

BİRLEŞİK KRALLIK'TAN URBAN UPRISING'İN HİKAYESİ

Bu yılın başında, Keşfet Fonumuz ile keşfetmeyi mümkün kılan şirketleri, kuruluşları, toplulukları ve bireyleri desteklemek için 1 milyon € bağışladık. Bu kuruluşlardan biri de kaya tırmanışını yoksul gençleri desteklemek ve onlara ilham vermek için bir araç olarak kullanan Urban Uprising’dir. Daha fazla bilgi almak için Urban Uprising program müdürü Ben Campbell ile görüştük.

URBAN UPRISING

Son yıllarda şehirlerdeki tırmanış spor salonlarındaki artışla bir zamanlar sınırlı sayıda kişi tarafından sevilen bir spor dalı kendine çok sayıda taraftar buldu. Halat ve kemer olmadan yapılan tırmanış türü olan bouldering’in gelişimine paralel olarak şimdilerde hiç olmadığı kadar fazla salon tırmanışçısı var. İnsanlar tırmanışı bir spordan çok daha fazlası, bir yaşam biçimi olarak görüyorlar.

Tırmanış bize birlikte nasıl çalışacağımızı, nasıl güven oluşturacağımızı ve korkunun üstesinden nasıl geleceğimizi öğretir. Bize denge ve direnç kazandırır. Ne zaman zorlayacağımızı, ne zaman geri çekileceğimizi anlamamıza yardım eder. Bu nedenle, İskoçya merkezli kar amacı gütmeyen kuruluş Urban Uprising, yoksul çocuklara ve gençlere tırmanışı tanıtmak istiyor.

“Tırmanış, güven inşa etme, direnç kazanma ve elbette zihinsel sağlığı da etkileyen fiziksel sağlık gibi yaşam becerilerini geliştirmek için bir araçtır,” diyor Ben. “Tırmanışın kişisel gelişim açısından en iyi araçlardan biri olduğunu düşünüyorum.”

 

journal_art_rifugi_lombardia_poster_video

journal_art_rifugi_lombardia_poster_video

 

GİRİŞ. TIRMANIŞ. TEKRAR.

Üyeleri ve gönüllüleri ile uyguladıkları program üç seviyede “bağlılık” sağlıyor: Tadım, Tırmanma, Tekrar.

Adından da anlaşılacağı gibi Giriş, tırmanış ve bouldering hakkında genel bir fikir sahibi olmak için tanıtıcı bir derstir.

Sonraki aşama Tırmanış'tır. Bu aşamada, gönüllü eğitmenler gençlerle birlikte çalışarak tırmanışla aralarında kalıcı bir bağ oluşturmaya çalışırlar.

10 haftalık kurs boyunca, öğrenciler üç farklı konu kapsamında beceriler ve nitelikler geliştirir: Dayanıklılık, güç ve koordinasyon gibi fiziksel, güven ve birbirini desteklemek, birbiriyle iletişim ve empati kurmak gibi sosyal ve yansıtma, direnç, güven ve sorun çözme gibi kişisel beceriler ortaya çıkmaya başlar.

Son olarak da haftalık Tekrar oturumları, katılımcıların güvenli, saygılı ve eğlenceli bir ortamda fiziksel, sosyal ve kişisel beceriler geliştirmeleriyle tırmanış sevgisinin büyümesini sağlar.

“Tırmanış becerilerinin gelişmesi insanları cezbediyor ama asıl önemli olan yanı bu değil.” diyor Ben. “Asıl önemli olan, tırmanışla birlikte gelen bağlanma ve kişisel gelişimdir. Hayatta insanı en çok zayıflatan şeylerden biri başarısız olma korkusudur. Çoğu şeyi başarmamızın önünde bir engel oluşturur. Tırmanış başarısızlıkla yakından ilişkilidir. Başarılı olduğunuzdan daha çok başarısızlığa uğrarsınız ve bu da size hayatın diğer alanlarında başarısızlıkla başa çıkmayı öğretir ve dayanıklı olmanın en önemli yönü de budur.”

 

image

 

YENİ NORMAL

Covid-19 dayanıklılığı sınadı. Gezegen üzerindeki etkisinin böyle büyük olabileceğini öngörmemiz imkansızdı. Birleşik Krallık’ta, diğer her ülkede olduğu gibi, kapanma nedeniyle tırmanış spor salonları kapatıldı ve Urban Uprising ihtiyacı olanlara pozitif enerjisini aktarma şansını yitirdi.

Urban Uprising bu duruma adapte olmak için elinden geleni yaptı. İnternet sayesinde etkileşimde kalıp katılımcılarına farklı şekillerde antrenman yaptırmaya ve onlara destek olmaya devam etti. Ancak, her zaman var olan eşitsizlik nedeniyle Urban Uprising’in çalıştığı gençlerin çoğunun bilgisayar erişimi sınırlıydı veya hiç yoktu veya yeterli veri indirme kapasitesine sahip değillerdi. Elbette, sanal Zoom aramaları tebeşirli ellerle tırmanış yapmanın verdiği benzersiz hissin yerini tutamazdı. Tırmanışın sağladığı serbestlik hissinden ayrı kalınca zihinsel ve fiziksel sağlık açısından sorunlar ortaya çıkıyordu.

Bir diğer sorun da maddi kaynak bulabilmekti. Korona virüsü Urban Uprising’in para toplama yollarının da önünü kesmişti. Bu kuruluşun yalnızca bağışlarla ayakta kaldığı düşünüldüğünde, geleceğine ilişkin ciddi soru işaretleri ortaya çıktı.

Keşif Fonu’ndan aldığı destekle, Urban Uprising ayakları üzerinde durmayı başarıp kapanmanın sona ermesinden sonra spor salonlarının yeniden açılacağı gün için hazır olabildi.

“Bu fon sayesinde Tekrar programımızı sürdürebildik ve gönüllülerimizle gençler arasındaki güveni inşa edebilmeye devam edebilmek için ilişkilerin kopmamasını sağladık.”

 

image

 

BİRLİKTE DAHA İYİYİZ

Tırmanışta topluluk anlayışı çok güçlüdür. Hangi seviyede olursak olalım hepimiz aynı zorluklarla yüzleştiğimiz için birleştirici bir etkisi vardır. Birilerinin kritik bir tırmanış noktasına ulaşmasını izlerken hepimizin ellerinin içi terler. Aşağı düşen birini gördüğümüzde hepimizin karnına ağrı girer. Daha önce başaramadığı bir noktaya erişen birinin mutluluğunu birlikte paylaşırız. Bir aidiyet hissi vardır. Bu, insan olarak ihtiyaç duymakla kalmayıp hasretini çektiğimiz bir şeydir.

“Topluluk hissi ruhsal sağlığımız açısından çok önemlidir ve insanca hissedebilmek için hepimizin ihtiyaç duyduğu temel şeylerden biridir. Tırmanış yapmak seni tırmanış topluluğuyla bağlantılı olmadan başarılı olamayacağın bir yörüngeye sokar.”

Ben genç bir katılımcıyı özellikle hatırlıyor. Öğrenme güçlüğü çekmesi ve anksiyetesi sosyal ilişkilerde zorlanmasına neden oluyordu. Ellerini ve ayaklarını desteklerin üzerine koyması bile üç hafta sürdü. Ama pes etmedi. Gelmeye devam etti. 10 haftanın sonunda duvarın yaklaşık bir metre yukarısına çıkmayı başardı. Dışarıdan bakan biri için anlamsız görünebilir ama büyük bir adımdı. Üstesinden gelmesi gereken korku, yalnızca halatsız olarak dikey bir duvara tırmanmak değil, grup içerisindekilerle iletişim kurma korkusu, hepimizin yaşayabileceği türden bir korkudur. Hepimiz hayatımızın bir noktasında korkmuşuzdur. O bir metre, zihinsel olarak aşılması gereken devasa bir engeldir. Tırmanışın da ana hedefi budur: Kendini geliştirmek. Bir önceki günden daha iyi olma hedefiyle her gün tekrar denemek ve bu sırada tırmanış topluluğu tarafından destek görmek.

Urban Uprising destek sağlamaya ve Aberdeen, Bristol ve Cambridge’deki yerel tırmanış gruplarıyla işbirliği yapmaya devam etmeyi umuyor.

Urban Uprising’in hikayesi benzer hikayelerden sadece biri. Keşfet Fonunun ekstra Covid 19 para yardımları sayesinde keşfetmeyi mümkün kılan 20’den fazla farklı kuruluşa ve gruba yardımcı olabiliyoruz. Bu hikayelerden üç tanesi daha:

alt
alt