INSPIRED BY ELEVATION

alt

YÜKSEKLERDEN İLHAM ALDI

SEVEN SUMMITS KOLEKSİYONUMUZUN HİKAYESİ

Geçtiğimiz 40 yılda zengin bir ürün arşivine sahip olduk. İlham almak için sık sık bu arşivlerimizi inceliyoruz. Yıllar içinde, dağcılar, keşif tutkunları ve sınırları zorlamayı sevenler için dağlarda tasarlanan ve gerçek birer ikona dönüşen ekipmanlar ve kıyafetler üretmeyi başardık ve bu ürünler sınırları aşmamızı sağlayan ekspedisyonlarda kullanıldı. Bu ikonlardan bazıları dağlarda kullanılan ürünlerimizden ilham alınarak sokakta kullanım için uyarlanan sınırlı üretim Seven Summits koleksiyonumuzda yeniden hayat buldu. “En başından itibaren ürünlerin orijinal kullanım amacına uygun olmalarını ve işlevlerini korumalarını amaçladık. Özgünlükten asla ödün vermedik,” diye açıklıyor TNF tasarım direktörü Darren Shooter. Aslında, hikaye burada sona erebilirdi ve bu kadarı yeterli de olurdu. Ancak, bu standart bir “yeniden üretilen ikon” koleksiyonu değildi. Dağ ekspedisyonu geçmişi ile benzersiz bağları vardı. Arkaplan hikayesini hakkında daha fazla şey bilmek istenebilirdi.

Meydan Okuma
Seven Summits ilk defa 1985 yılında Dick Bass tarafından tamamlanan bir meydan okumadır. Amaç, yedi kıtadaki en yüksek yedi dağın zirvesine çıkmaktır ve her bir dağın aşırı soğuktan aşırı yüksekliğe kadar kendine has zorlukları vardır. Bunun dağcılar için yeterli olacağını düşünebilirsin ama gerçek bir keşif tutkunu olan The North Face ® dağ kayağı atleti Kit DesLauriers bunu bir adım daha ileri götürmek istedi. “Dick Bass’ın hikayesini okuduğumda, dağları ve onlara tırmanan Dick’i gözümde canlandırabildim. Bu da ‘acaba’ diye sormana neden oldu. Dağlara tırmanıp kayak yapsam ve dünyayı gezsem nasıl olurdu? Varsayım olarak ortaya çıkan bu ‘acaba’ sorusu, Kit 2006 yılında Yedi Zirvede kayak yapan ilk kişi olduğunda gerçeğe dönüştü.

Yolculuk
Bu macera Kit’in iki yılını aldı. Sınırlarını zorladı ve konfor alanını genişletti. Antrenmanlar uzun ve ağırdı. “Teton sıra dağlarında (Kit’in yaşadığı yer) büyük traversler yaptım ve her hafta antrenmanlarını artırarak günde 14-16 saati çok az ekipman, yiyecek ve suyla çok sayıda zirveye tırmanarak geçirdim.” Bu fiziksel ve zihinsel hazırlık süreci Kit’in dağlardaki en zorlu koşulları deneyimlemesini sağladı.

Dağ
“Kamp 2’de (Everest’te) kendimi sorguladığım bir an oldu. Jet akımı tepemizden gürleyerek esiyordu. Hava gerçekten çok soğuktu ve günler kısaydı. Asla gelmeyecek gibi gözüken uygun bir havayı bekliyorduk. Rahatlayıp şartları kabullenmem gerektiğini biliyordum. Sonuçları kafaya takmamaya çalışıyordum ama aynı zamanda canlı olarak geri dönüp dönemeyeceğimizi de bilmiyordum.” Kit strese yenik düşmemek için sonuçlara ve başarılı olup olamayacağına fazla kafa yormamaya çalışıyordu. “Aynı zamanda, kendimizi adayıp başarılı olmak için ne gerekirse yapmaya da kararlıydık.”

Everest’in zirvesinden canlı olarak geri dönebilmeyi sağlayan da bu zihinsel güçtür. Hillary Step’inde kayak yapmaya hazırlanırken, Kit’in kocası Rob’un oksijeni bitti. Ekip kurtarma moduna geçip gece olmadan önce çoğunlukla yayan bir şekilde Kamp 4’e indi. “Hiçbir şey insan hayatından değerli olamayacağı için o anda verilebilecek kolay bir karardı,” diyor Kit.

Seçim
Deniz seviyesinin 8.000 metre üzerindeki ölüm bölgesinde bir gece daha geçirdikten sonra, Kit, Rob ve ekspedisyon ekibi üyesi Jimmy Chin, Lhotse Yamacındaki oldukça dik bir rota olan Güney Sütunundan kayma planına sadık kalmaya karar verdiler.

“Üçümüz de kendimize ve birbirimize güveniyorduk. O anda becerilerimize olan güvenimiz tamdı. Bir önceki gün Rob’a ne yapmak istediğini sordum. Cevabı netti. ‘Bunu yapmak istiyorum. Yapabilirim.’ Benim için bu yanıt yeterliydi.”

Güney Sütunu 50 derece veya daha fazla dikliğe sahip, dinlenecek tek bir noktası bile bulunmayan 1.500 metrelik kesintisiz bir iniş hattıydı. Hata payı yoktu ve kurtarılma şansları olmayacaktı. “Üçümüzün de karşılaştığı en dik, en yoğun ve zorlu kayakla iniş rotasıydı.” Daha net anlaşılması için bu rotanın 13 yıldır hala bir başkası tarafından inilemediğini söylemek gerek.

Başarı
Lhotse Yamacının tabanındaki buzul yarığını geçerken, Kit yeni bir dünya rekoru kırdığını ve mümkün olanın sınırlarını zorladığını biliyordu. Ama bunun onun için başka bir anlamı daha vardı. “Yedi Zirvede kayak yapmamın amacı kim olduğumu bulmak ve hayatta bana en çok tatmin sağlayan şeyi bulmaktı. Bu dünyaya pozitif bir katkımız olmasını istiyorsak kalbimizden geçeni yapmamız gerektiğini düşünüyorum.”

Seven Summits koleksiyonumuz Kit’in cesaret dolu başarılarına atıfta bulunuyor ve dağdaki işlevselliği şehre getiriyor. “İster zirvelerde, ister sokaklarda giyilsin,” diyor Darren. “Seven Summits koleksiyonunun özü keşfetmeyi desteklemektir.”

Koleksiyon Avrupa’dak seçili mağazalardasatışta olacak.

 

HOŞUNA GİTTİ Mİ?
O ZAMAN BUNLARI DA SEVEBİLİRSİN

POBEDA
THE SHISHAPANGMA SOUTH
NİLGİRİ SOUTH FACE
;

E-posta adresinize gönderilen linki tıkladıktan sonra, üyelik işleminiz tamamlanacaktır.