Kangchenjunga expedition

SIMONE MORO & TAMARA LUNGER
 

Kangchenjunga
Skyline Ekspedisyonu

 

Ölüm Bölgesinin Yukarısında 5,5 KM Travers

I. YALUNG KANG
II. KANGCHENJUNGA
III. CENTRAL
IV. SOUTH
 

MAYIS 2017 TARİHİNDE SIMONE MORO VE TAMARA LUNGER DÜNYA ÜZERİNDEKİ EN YÜKSEK TRAVERS TIRMANIŞ DENEMESİNİ YAPTI. BU, ONLARIN HİKAYESİDİR.

 

Dünya üzerindeki en yüksek travers, dünyanın en yüksek üçüncü dağı olan Kangchenjunga’nın beş zirvesinden dördünün üzerinden geçen zorlu bir rotadan oluşuyor. Bu rota, çok küçük bir hata payı bulunan ölüm bölgesini de içeriyor. Dağcılar Simone ve Tamara yedek oksijen ve yerel tırmanış Sherpa’ları olmadan Kangchenjunga (8.586m) ve Merkez Zirveden (8.482m) geçerek Yalung Kang’den (8.505m) Güney Zirvesine (8.476m) tırmanmayı denediler.

 

ZAMAN ÇİZELGESİ

 

22 Mayıs tarihinde, Simone ve Tamara 7.000 metreye ulaştılar ancak, Simone iyi olmadığı için ana kampa dönmeye karar verdiler. O hafta traverse tırmanmayı denemeyi düşünmeden birkaç gün boyunca dinlendiler.

 

24 Mayıs’ta Simone ve Tamara ana kamptan ayrılarak C3’e doğru yola çıktılar.

 

25 Mayıs’ta Simone ve Tamara C4’e yöneldiler.

 

25 Mayıs’ta Simone ve Tamara erkenden yola çıkarak dördüncü kampa doğru ilerlediler. Navigasyon cihazlar 6.953 metrede çalışmamaya başladı ama 7.200 metreyi zorladılar. Tam olarak iyileşmeyen Simone kendini hala zayıf hissediyordu. Artık ayakta kalamayacağını anlayınca akıllıca bir karar alarak ana kampa döndüler. Traverse tekrar tırmanmayı denemediler.

 

Ekip şu anda ana kampta güvende ve bu yolculukta traverse tekrar bir tırmanış denemesinde bulunmamaya karar verdiler.

 

Simone - "Tırmanış denemeleri ve iklime alışma tırmanışları da dahil olmak üzere kendim yedi tırmanış ve Tamara sekiz tırmanış gerçekleştirdikten sonra bugün zirveye ulaşmak için mükemmel bir gündü. Ancak, bunun için kamp 4’e havanın çok daha iyi olduğu bir önceki gün varmamız gerekiyordu ve bu elverişli havayı bir kez daha yakalayamadık. Buna rağmen zirveye ulaşma ve traversi tamamlama fikrinden vazgeçmedik. Nanga’da olduğu gibi bu sefer de dağda geçirdiğimiz süre boyunca öğrendiğimiz şeylerden faydalanacağız. Hedefimiz çok zor ama hiçbir şey imkansız değildir.”

 

Tamara - "Bu keşif sırasında kötü şeyler de dahil olmak üzere çok fazla şey yaşadık. Ancak, ekip olarak böyle durumlardan daha da güçlenerek çıkıyoruz ve zorlu anlarda birbirimizi destekliyoruz. Dağ çok güzel, adeta cennet gibi ve cennete uzanan yol oldukça uzun! Burada geçirdiğimiz süre boyunca çok şey öğrendik ve bir gün buraya geri dönmeyi istiyorum.”

 

EKİP

 

SIMONE MORO

 

Dağlar onun oyun alanı ve bir keşif tırmanıcısı olarak efsanevi bir üne sahip.

 

DAHA FAZLASINI KEŞFET

 
 

TAMARA LUNGER

 

Daha 14 yaşındayken bir gün 8.000 metrelik bir dağa tırmanacağını söylüyordu. Bu sözüne de sadık kaldı.

 

DAHA FAZLASINI KEŞFET

 
 
 

BİLİYOR MUYDUNUZ?

 

ÖLÜM BÖLGESİ dağ tırmanıcıları tarafından insanların nefes alması için yeterince oksijen bulunmayan yüksekliklere verilen addır. Bu, normalde 8.000 metrenin (26.247 feet) üzeridir.

 

EKİBİN UYGULADIĞI ALPİN STİLİ TIRMANIŞTA ana kamptan ayrıldıktan sonra yol boyunca hiçbir yardım almadan bütün eşyalarını yaklaşık 7 gün boyunca taşımaları gerekiyor.

 

TIRMANIŞ DENEMESİ YEDEK OKSİJEN OLMADAN GERÇEKLEŞTİRİLECEK.
Daha önceki tüm kısmi traverslerde oksijen kullanıldı.

 

KANGCHENJUNGA DÜNYANIN EN YÜKSEK ÜÇÜNCÜ DAĞI VE NEPAL İLE HİNDİSTAN SINIRLARI İÇERİSİNDE KALIYOR

 
 
 
;

E-posta adresinize gönderilen linki tıkladıktan sonra, üyelik işleminiz tamamlanacaktır.