Ready to Roam Italy

alt

İTALYA'NIN EN EPİK MACERA NOKTALARINDAN YEDİSİ

OUTDOOR FOTOĞRAFÇILARI TARAFINDAN SEÇİLDİ

Keşif yapmanın tekrar mümkün olabileceği bir zaman gelecek. İşte o an geldiğinde, hazır olmak isteyeceksiniz. Outdoor’a dönüş için en destansı yerleri planlamanıza yardımcı olacak bir keşif listesi oluşturmak için en sevdiğimiz Avrupalı macera fotoğrafçısı arkadaşlarımıza ulaştık.

 

LAGAZUOI, DOLOMİTLER

Camilla Pizzini tarafından seçildi

Burayı neden seviyorsun?

“Yaklaşık bir yıl önce annem mezuniyetim için bana bir hediye verdi: Lagazuoi barınağında bir gece konaklama. Bu sayede ilk defa çadırda sabahlamak (veya bütün geceyi uykusuz geçirmek) zorunda kalmadan gün batımının, yıldızların ve gün doğumunun fotoğraflarını çekebildim. İlk defa bir dağın tepesine çıktığımda Dolomitlerin en güzel manzaralarından biriyle karşılaşmıştım."

Burayı keşfetmek için senin favori yöntemin ne?

“Lagazuoi’nun tepesinde çıkmak için çok sayıda rota mevcut ama benim favorim Kaser Jager yolu. Aşağıdaki vadinin mükemmel bir manzarasına sahip ama onun dışında kayaların üzerinden ve hatta asma bir köprüden bile geçmek gerekiyor. Macera ve büyüleyici manzaraların mükemmel bir karışımı. Fazla zor bir yol değil ve yaklaşık 650m rakıma sahip. 60-90 dakika içinde tepeye varabiliyorsunuz. Yanınızda kask getirmenizi öneririm.”

İlk defa gidecekler hangi yolu tercih etmeli?

“Daha az deneyimli olanlar için teleferik tepeye ulaşmanın en kolay yolu ve sonrasında aşağı inişin keyfini çıkarabilirler.”

Yanımıza neler almamız gerekir?

“Kameram, tozluk ve karabinalar olmadan evden asla ayrılmam.”

En iyi fotoğraf noktaları?

“Bana göre en iyi nokta tepeden Monte Pelmo’nun manzarasını fotoğrafladığınız yer.”

Sonrasında bir şeyler yemek için favori mekanın?

“Lagazuoi barınağında taze malzemelerle hazırlanan lezzetli yemekler yemek mümkün.”

 

GRAN SASSO, APENNİNE DAĞLARI

Eugenia Di Pasquale tarafından seçildi

Burayı neden seviyorsun?

“Çocukken Gran Sasso dağı büyükanne ve büyükbabamın ve amcamın bana anlattığı bir tür peri hikayesi gibiydi. Neredeyse her Pazar oraya giderlerdi. Döndükleri zaman gördükleri manzaralar, dağların rengi ve orayı cennete çeviren gün doğumundaki ışık hakkında konuşup yorumlar yaparlardı. Bana çok sayıda vahşi hayvan ve nefes kesici manzaralar gördüklerini anlatırlardı ama onları kendi gözlerimle görebilmek için her zaman sırt çantalarında taşıdıkları kameranın filmini banyo ettirmelerini beklemem gerekirdi. Benim açımdan orası çok sayıda duygunun ve hala kalbimi hızlandıran sayısız hikayenin anılarımın bir karışımı. Duygusal olarak bağlı olduğum, rahatça gülüp ağlayabildiğim ve düşüncelerimi toplamak ve endişelerimden sıyrılmak için derin bir nefes alabildiğim ve huzur bulduğum bir yer.”

Burayı keşfetmek için senin favori yöntemin ne?

Özellikle her yerin yemyeşil olduğu ve çiçek açtığı bahar zamanı Campo Imperatore’de (1.800 m) yürümeyi seviyorum. A24 Roma-L'Aquila-Teramo otobanından (exit 14) Assergi çıkışını kullanmak gerekiyor. Sonrasında Fonte Cerreto yönüne devam edip tabelaları takip edeceksiniz (SS17 bis). Yürüyerek tırmanış üç veya dört saat sürüyor iniş ise iki veya üç saatinizi alıyor. Son bölümde kolayca yapılabilecek bir kaya tırmanışı var ama yükseklik korkusu olanlara önermiyorum."

İlk defa gidecekler hangi yolu tercih etmeli?

“Yeni başlayanlar Corno Grande’nin batı zirvesini deneyebilir veya Fonte Cerreto’dan teleferiği kullanabilirler.”

Yanımıza neler almamız gerekir?

“Genelde yanıma kelimelerle ifade edemediğim yerleri yakalamamı sağlayan kameramı, enerji vermesi için ekmek ve yumurta ve zirvedeyken onu yakınımda hissetmemi sağlayan büyükbabamın ahşap yürüyüş bastonunu alırım.”

En iyi fotoğraf noktalarından bahsedebilir misin?

“Güneş yeni doğduğunda ve batmasına yakın dikkat çekici bir sürü yer bulunuyor. Güneş ışınları Apennine dağlarının en yüksek tepelerini altın rengine boyadığında, karşınızda unutulmaz bir sahne bulacaksınız.”

Sonrasında bir şeyler yemek için favori mekanın neresi?

“Campo Imperatore (Fonte Vetica) platosunda bulunan Ristoro Giuliani’yi mutlaka öneririm. Vadideki kendi halindeki bu kulübede peynirden açık havada pişirilen etlere ve şaraplara kadar tipik Abruzzo lezzetlerini bulabilirsiniz. Mutlaka uğranması gereken bir yer.”

 

 

CIMA VIEZZENA, TRENTINO

Gaia Panozzo tarafından seçildi

Burayı neden seviyorsun?

“Bu yerin daha gün doğumundan itibaren verdiği huzur, sakinlik ve özgürlük hissi paha biçilmez. Ulaşması kolay bir yer ama aynı zamanda herkesten izole. Burayı on yıldan uzun bir süredir görmediğim bir çocukluk arkadaşım şafak vakti burada fotoğraf çekmemi önerince keşfettim.”

Burayı keşfetmek için senin favori yöntemin ne?

Kesinlikle şafakta gelmek. Şafak vakti bir yolculuk olmaktan çıkıp deneyime dönüşüyor. Buraya ulaşan iki rota var. İlki doğrudan Predazzo 1018m’den ve diğeri de Bellamonte 1373m’den başlıyor. Bellamonte köyünün başlangıcında, tepeye doğru giden bir patikaya dönüşen yolu tercih edin. İkincisi Bellamonte 1373m’den başlayıp Lusia 2055m’de yer alan barınağa doğru gidiyor ve 2490m’de zirveye ulaşan patikayı izleyebiliyorsunuz. Her iki seçenek için de yürüyüş konusunda antrenmanlı olmalısınız çünkü bazı noktalarda dik yamaçlar ve Bellamonte’den 1000m yukarı tırmanış var.”

İlk defa gidecekler hangi yolu tercih etmeli?

“İlk defa bu rotayı kullanacaksanız ikinci seçeneği öneririm. Daha düz.”

Yanımıza neler almamız gerekir?

“Şafak vakti yapılan bir doğa yürüyüşünde yedek çorapların yerini hiçbir şey tutamaz. Nem ve düşük sıcaklıklar genelde ayakların donmasına ve nemlenmesine neden olur. Bunun dışında, kameranızı, kamp ocağını, Moka kahve demliğinizi ve en sevdiğiniz bisküvilerinizi unutmayın.”

En iyi fotoğraf noktalarından bahsedebilir misin?

“Gün doğumunda fotoğraf çekmenin en iyi yanı ışığın sürekli değişmesidir. Önünüzdeki manzara her beş dakikada bir değişecek. O yüzden, hareketsiz kalmayın, yere uzanın ve kayaların üzerine çıkın. Çok geçmeden daha önceden hiç görmediğiniz bir manzarayla karşılaşacaksınız."

Sonrasında bir şeyler yemek için favori mekanın neresi?

“Dönüş yolunda, her zaman açık olan iki barınak var. Ama bana göre dağdaki en iyi yemek alternatifi, sandviçlerinizi, bisküvilerinizi, meyvenizi veya çantanızda neyiniz varsa onunla bir kayanın veya çimlerin üzerine oturup karşınızdaki manzaranın tadını çıkarmak.”

 

CINQUE TORRI, DOLOMİTLER

Giacomo Gorzatarafından seçildi

Burayı neden seviyorsun?

“Ampezzo Dolomitlerinin ortasında bulunur ve dünyanın çok az yerine görebileceğiniz 360° manzara sunar. Manzaranın güzelliği ve kolayca ulaşılabildiği için burayı tercih ediyorum. Arkadaşlarınız ve ailenizle birlikte doğanın ortasında güzel bir doğa yürüyüşü yapmak için buraya gidin.”

Burayı keşfetmek için senin favori yöntemin ne?

Ben bir gece çadırda kalarak burayı keşfetmeye iki gün vermeyi tercih ediyorum. Bu şekilde dağ hayatını deneyimleyip doğayla bütünleşebiliyorum. Cinque Torri’ye varmak için arabayı Giau Pass’ta bırakıp Cinque Torri barınağına giden 433 numaralı patikayı izleyen ve 425 numaralı patikayla kulelerin etrafından dolanan daha uzun bir rotayı tercih ediyorum. Bölgenin güzelliğinin tadını çıkarmak için yeterli olan 25 dakikalık bir yürüyüş. Geceyi Cinque Torri’yi çevreleyen geniş çayırlardan birinde geçirip sabah da Nuvolau barınağına giden 440 numaralı patikadan yürüyorum. 452 numaralı patikadan da Giau Pass’a geri dönüyorum. İki günde toplamda yedi saatlik bir yürüyüş. Daha kısa patikalar tercih edilerek bu yürüyüşü bir günde yapmak da mümkün. Giau Pass’tan başlayıp farklı rotaları tercih edebilirsiniz. Patikalar son derece kolay ve aileler için de uygun.”

“İlk defa gidecekler hangi yolu tercih etmeli?”

“452’den gidip kavşağa gelince 464’e dönün ve Averau barınağına gelene kadar devam edin. Ardından, Cinque Torri’ye kadar 439’u izleyin. Bu, en kolay rota ve daha iyi bir manzara sunuyor.”

Yanımıza neler almamız gerekir?

“Sırt çantasında olması gereken üç şey: Kamera, su şişesi ve yeni dağlar keşfetme tutkusu!”

En iyi fotoğraf noktalarından bahsedebilir misin?

“Güneş batarken ve doğarken Cinque Torri’yi fotoğraflamanız lazım! Yıldızlı ve aysız bir geceye denk gelirseniz soğuğa katlanın ve benzersiz gökyüzünün tadını çıkarın. Buradaki en iyi fotoğraf noktam neresi mi? Cinque Torri civarında benzersiz fotoğraflar çekebileceğiniz küçük ve gizli bir mağara var. Gözünüzü dört açın.”

Sonrasında bir şeyler yemek için favori mekanın neresi?

“Gitmeden önce Passo Giau barınağında mola verin.”

 

 

PIANI RESINELLI, GRIGNE, LOMBARDİYA

Matteo Castelnuovo tarafından seçildi

Burayı neden seviyorsun?

“Grigne dağ grubuna erişim noktası ve Lecco ve göllerinin mükemmel bir manzarasına sahip.”

Burayı keşfetmek için senin favori yöntemin ne?

Küçük bir kasaba olan ve Valsassina’nın girişini oluşturan Ballabio’ya ulaşınca ‘Piani dei Resinelli’ tabelalarını göreceksiniz. Ballabio’dan arabayla yaklaşık 20 dakika sürdüğü için hiç de zor olmadığını söyleyebilirim.”

İlk defa gidecekler hangi yolu tercih etmeli?

“Daha deneyimli doğa yürüyüşçüleri Cermenati sırtından birkaç saatlik dik bir yürüyüşten sonra güney Grigna zirvesine ulaşabilirler. Piani Resinelli’den başlayan bu patika adeta gökyüzüne parmaklarınızla dokunmanıza izin veriyor. Daha az deneyimli olanlar veya çocuklu aileler Mount Coltignone’nin tepesine yarım saatte varabilecekleri yolu tercih edebilirler. Lecco ve Brianza’ya bakan doğal bir balkondur. Bu yürüyüş sırasında çok sayıda panoramik noktaya denk geleceksiniz.

Yanımıza neler almamız gerekir?

“Bu bölge aniden meydana gelen iklim değişiklikleriyle ünlü olduğundan ve en sıcak yaz günlerinde bile gök gürültülü fırtınalar meydana gelebildiğinden, yanınızda her zaman su geçirmez bir katman bulunmalı.”

En iyi fotoğraf noktalarından bahsedebilir misin?

“Piani Resinelli’ye gidince Monte Coltignone seyir terasından fotoğraf çekmenizi mutlaka öneririm. Karenin içerisine Güney Grigna’nın zirvelerini, Lecco Gölünü ve havanın açık olduğu günlerde Milan’a kadar uzanan 180° görünümle Brianza’yı alabilirsiniz. Gün batımını bekleyin veya benim gibi çılgınsanız gün doğmadan orada olun.”

Sonrasında bir şeyler yemek için favori mekanın neresi?

“Bana göre yemek için en iyi yer Piani dei Resinelli’de bulunan Forno della Grigna. Kısa bir gezinti veya tırmanıştan sonra Geppe ve ailesinin sevecenliği ve misafirperverliği (ve mükemmel pizzaları) günün yorgunluğunu unutmanızı sağlayacaktır.”

 

 

ASPROMONTE, CALABRIA

Pietro Iencatarafından seçildi

Burayı neden seviyorsun?

“Burası genelde göz ardı edilmiş, insanın kolayca aşık olabileceği büyük bir yer. İnsanlarının dostça yaklaşımı ağzınızı açık bırakıyor. Büyük şelaleleri var ve denizi izleyerek kayak yapmak mümkün. Çok fazla olasılık barındırıyor.”

Burayı keşfetmek için senin favori yöntemin ne?

“En büyüleyici yerler arasında Montalto’ya (en yüksek zirve) giden yolu, Maesano Şelalelerini ve Gambarie’de kayak yapmayı sayabilirim. Aspromonte’yi ziyaret etmek için doğanın zorluklarıyla nasıl başa çıkacağınızı bilmelisiniz. Ulusal park hizmetleri iyileştirmek için elinden geleni yapıyor ama doğal bir ortamla karşılaşacağınızı bilmelisiniz.”

İlk defa gidecekler hangi yolu tercih etmeli?

“Engebeli yolların neden olduğu ulaşım sorunlarının dışında çok fazla rakım değişimi olmaması burayı daha az deneyimli keşif tutkunları için de mükemmel bir yer haline getirir.”

Yanımıza neler almamız gerekir?

“Su rezervinizin iyi olduğundan emin olun. Suyun az olduğu anlarda su filtresi işinizi görür. Ben yanıma baharatlı atıştırmalıklar almayı seviyorum.”

En iyi fotoğraf noktalarından bahsedebilir misin?

“Şelaleler, vahşi hayvanlar ve yerel halkla bir araya gelinen yerler."

Sonrasında bir şeyler yemek için favori mekanın neresi?

“Gambarie di Aspromonte’de küçük bir sandviç dükkanı olan Sapori Calabria. Capicollo, pecorino peyniri ve yağda bekletilmiş mantar konulan sandviçini deneyin.”

 

 

LATEMAR, DOLOMİTLER

Tommaso Paloschitarafından seçildi

Burayı neden seviyorsun?

“Dağlara olan sevdam burada doğdu. Çocukken ailemle birlikte Dolomitleri ziyaret ettim ve onların dağ sevgisi bana geçti. Buranın en güzel yeri dünyanın en güzel göllerinden biri olan Carezza Gölünün üzerinde yükselen Latemar’dır.”

Burayı keşfetmek için senin favori yöntemin ne?

Dolomitler bölgesinin tam önünde yer alan, tepesi kayalık, küçük bir dağ olan Corno Bianco’nun zirvesinde güneşin doğuşunu izlemek. Zirvenin manzarası tüm doğa yürüyüşçülerinin ağzını açık bırakmaktadır. Oraya gitmenin en kolay yolu arabayı Corno Bianco’nun (Passo Oclini) aşağısındaki ücretsiz otoparka bırakmaktır. Sonrasında Corno Bianco’nun zirvesine kadar uzanan 5 numaralı patikayı kullanın. Bir saatten biraz fazla sürüyor ve yol boyu işaretler var.”"

İlk defa gidecekler hangi yolu tercih etmeli?

“Obereggen’den (Latemar’ın neredeyse altında yer alır) başlayarak Carezza Gölüne uzanan patikayı deneyin. Mükemmel mavi suları, çevredeki ormanın kokuları ve arka fondaki Latemar ile Dolomitlerdeki en popüler yerlerden biridir.”

Yanımıza neler almamız gerekir?

“Yanıma her zaman bir rüzgarlık, kamera ve zirveye çıktığımda kahve keyfi yapabilmek için küçük bir kamp ocağı alırım. Latemar’ın arkasından yükselen güneşi izlerken ellerinizi bir fincan sıcak kahve ile ısıtmaktan daha güzel bir şey yoktur.”

En iyi fotoğraf noktalarından bahsedebilir misin?

"En ideali tüm panoramik manzarayı 360° fotoğraflamak olacaktır ama benim favori fotoğraf karem güneş zirvelerin arasından yükselirken gözüken mükemmel Latemar gökyüzüdür.”

Sonrasında bir şeyler yemek için favori mekanın neresi?

"Passo Lavazè’ye yakın Malga Ora uzun bir maceradan sonra karnınızı doyurmak için tartışmasız en iyi yer ve arabayla da kolayca ulaşılabiliyor. Bölgede daha güzel bir Sachertorte yiyebileceğiniz yer yok.”

Başka keşif noktaları arıyorsanız Fransa, Birleşik Krallık, Avusturya, Almanya ve İsviçre keşif noktaları listelerine göz atın. Fransa , Birleşik Krallık  İtalya.

;

E-posta adresinize gönderilen linki tıkladıktan sonra, üyelik işleminiz tamamlanacaktır.