alt

İLERLEMEYE DEVAM:

İTALYA'DAN RIFUGI DI LOMBARDIA'NIN HİKAYESİ

 

Keşfetmek tanımı itibariyle gelişmek, anlamak ve yeni fırsatlar aramak demektir. Bizi ileriye taşır. Bizi birleştirir ve birbirimize bağlar. Farklı şekillerde, farklı yerleri keşfedebiliriz ama hepimiz birer keşif tutkunuyuz. Bir kilometre veya bin kilometre uzakta, insanların keşfedebileceği ve bir şeyler öğrenebileceği yerler vardır. Ancak, bu yıl doğa keşfi durakladı. Evde kalmak zorundaydık. Derine inip kendimizi keşfetmemiz gerekti. Sonuç olarak, keşfetmek üzerine hizmet sağlayan şirketler, organizasyonlar, topluluklar ve bireyler eşi görülmemiş bir varoluş krizi yaşadılar.

Yaptığımız şeylere devam edemedik. Sıfırlanmak zorunda kaldık. Daha fazlasını yapmak istiyoruz. Dinlemek, öğrenmek ve gelişmek istiyoruz. Yapabildiğimiz her şekilde ve her zaman yardım etmek istiyoruz çünkü yalnızca birlikte ilerleyebileceğimize inanıyoruz.

Bu yılın başında, Keşfet Fonumuz ile keşfetmeyi mümkün kılan şirketleri, kuruluşları, toplulukları ve bireyleri desteklemek için 1 milyon € bağışladık. Bu kuruluşlardan biri de İtalya’nın Lombardiya bölgesindeki dağ kulübeleri hakkında bilgi paylaşan, destek sağlayan ve tanıtımlarını yapan gönüllülerden kurulu bir ekip olan Rifugi di Lombardia’dır. Kuruluş ve geçmişi hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak için Rifugi di Lombardia gönüllü İletişim Müdürü Elena Marinoni ile görüştük.

Rifugi di Lombardia

İtalyan değilseniz, 2000 öncesinde Lombardiya hakkında fazla bir şey duymamışsınızdır. Bu yıl ise neredeyse dünyadaki herkes haritada burayı gösterebilir. Ne yazık ki bunun sebebi nefes kesici dağ manzaraları, zengin kültürel geçmişi ve yerel mutfağı değil. İtalya’daki Covid-19 salgınının merkez üssü olması.

İtalya, Avrupa’da korona virüsünden büyük oranda etkilenen ve Asya dışında kapanmaya giren ilk ülkeydi. Ülkenin kuzeyindeki Lombardiya ve komşu bölgeleri cehennemi yaşadı. Bütün turizm faaliyetleri durdu. Dağlara çıkış durdu.

“Lombardiya İtalya’da en ağır darbeyi yiyen yerlerden biriydi,” diyor Elena. “Covid-19 salgınının turizm üzerindeki şüphesiz kalıcı etkileri olacak.”

 

journal_art_rifugi_lombardia_poster_video

journal_art_rifugi_lombardia_poster_video

 

Rifugi di Lombardia için bu durum felaketten farksızdı. Dağ turizmini destekleyen ve teşvik eden kar amacı gütmeyen kuruluşun geniş dağ kulübesi ağı İtalya devletinin tam kapanma kararı almasından önce 8 Mart tarihinde kapandı.

Yavaş yavaş da olsa Lombardiya’daki bütün dağ kulübeleri yeniden açıldı. Ama bunun bir bedeli oldu. Kapanma sırasında bölgedeki çobanların ve kulübe korucularının yaşadığı iş kaybının yanı sıra şimdilerde ziyaretçileri ve kulübe çalışanlarını korumak için sıkı güvenlik protokolleri uygulanıyor.

Ve bu kapsamlı güvenlik önlemleri oldukça maliyetli. Öncelikle, daha az insan kulübeleri ziyaret edip buralarda kalabiliyor. Ayrıca, temizlik artık çok daha detaylı ve sık yapılmak zorunda. Maskeler, el jelleri ve diğer koruma önlemlerinin hepsi gerekli olsa da pahalı ürünler. Daha az turist yerel ürünlerin daha az satılması anlamına geldiği için yerel dağ toplulukları da kayboldu.

 

image

 

İşleri Tekrar Yoluna Koymak

Bizim de biraz yardımımızla, Rifugi di Lombardia dağ kulübelerinin ve çobanların tekrar ayakları üzerinde durabilmeleri için programlara yatırım yapıyor. Çoban ve Dağ Kulübesi programı dağ kulübeleriyle yerel çiftlikleri ürünlerinin satılabilmesi için bir araya getiriyor. Topluluğu desteklerken ziyaretçilere klasik yiyecekleri yerel peynirler, yoğurtlar ve reçeller gibi bölgede üretilen ürünleri tanıtıyor.

“Dağ kulübeleri bölgemizin geçmişinin bir parçasıdır. Turizm gelirleriyle yerel topluluklara, halka ve çevreye deste olurlar. İnsanların doğal çevreyle tamamen bütünleşmesini sağlayan eğlence, macera ve kültür karışımını sunarlar.”

Yurt dışından gelen turistlerin genellikle dikkatinden kaçan doğal çevre gerçekten büyüleyicidir. Rifugi di Lombardia web sitesi ve sosyal medya aracılığıyla bölgeyi tanıtarak bu eksikliği gidermeye çalışıyor.

 

image

 

Gizli Cevherlerin Bölgesi

Lombardiya bölgesinin %40’ını nehirler ve göllerde dolu Alpler ve Prealpler oluşturur. Madesimo’dan Foppolo’ya, Bormio’dan Livigno’ya, Santa Caterina Valfurva’dan Ponte di Legno’ya kadar neredeyse 7000 tanesi işaretlenmiş yaklaşık 13.000 dağ yolu vardır. Roma Patikası, Orobie Patikası ve Cadorna Yolu gibi ailecek gezilebilecek uzun mesafeli doğa yürüyüşü yolları vardır. Özellikle Lecco’nun etrafındakiler İtalya’nın en tanınmış tırmanışçılarının ve dağcılarının uğrak yerleridir ve kış zamanı kayak yapılabilecek yüzlerce kilometrelik kayak alanları bulunur.

“Lombardiya gizli cevherlerle dolu bir yer. Doğası, sanatı, dağları, gölleri ve tarihi köyleri var. Popüler gidilecek yerlerinin yanı sıra keşfedilmeyi bekleyen büyüleyici, gizli ve vahşi yerleri de var. Her zevke uygun sayısız patikası bulunuyor. Lombardiya dağlarını deneyimlemek, renkli bir kanvas üzerine serilmiş çok renkli iplikler gibi yayılan patikalarla birbirine bağlanan büyüleyici yerler keşfetmek demektir.”

Lombardiya’daki 140 dağ kulübesinin büyük bölümü yazın ve kışın faaliyettedir. Korunacak, uyuyacak, yemek yiyecek ve başkalarıyla tanışacak bir yer sunarlar. Milyonlarca yolculuğun başlangıç ve bitiş noktasıdırlar ve daha az deneyimli dağ keşif tutkunlarına kapılarını açarlar. Yanlarında küçük çocuklar ve yaşlılar olanlar, outdoor aktivitelerine yeni başlayanlar, stratejik olarak yerleştirilmiş dağ kulübelerinin misafirperverliği olmasaydı İtalya alplerinin daha yüksek noktalarına ilk adımlarını atmakta zorlanırlardı.

Doğaya herkesin erişimi olmalıdır. Rifugi di Lombardia bunu sağlıyor ve hepimizin keşif tutkunu olmasına yardımcı oluyor.

Rifugi di Lombardia’nın hikayesi benzer hikayelerden sadece biri. Keşfet Fonunun ekstra Covid 19 maddi yardımları sayesinde keşfetmeyi mümkün kılan 20’den fazla farklı kuruluşa ve gruba yardımcı olabiliyoruz. Hikayelerini keşfetmek için tekrar ziyaret edin.

alt
alt