Daha fazlasını keşfet

 

DIDI

Marion Haerty ile zirveler ve
ataerkillik üzerine.

Dağlar sadece kar ve kayalardan fazlasıdır. Onlara tırmanmak için fiziksel bir aktiviteden fazlası gerekir. Her zaman insanı özgürleştirmişlerdir ve gelecekte de bunu yapmaya devam edeceklerdir.

DIDI – veya Nepal’deki adıyla büyük kız kardeş – madalyalardan çok daha fazla anlam taşıyan macerasından Himalayalar’ın kalbine kadar Marion Haerty’e eşlik ediyor.

YENİ BİR MEYDAN OKUMANIN PEŞİNDE

Dört kez Freeride World Tour şampiyonu olan Marion Haerty kazanılacak ne varsa kazandı. Ancak, Eylül 2022’de yeni bir meydan okuma arayışındaydı.

Bu defa, kürsüye çıkmanın da ötesinde bir şey elde etmek istiyor.
Çok daha büyük bir şeyi başarmanın peşinde.

“Snowboard yalnızca madalya kazanmak değildir. Aynı zamanda, insanlarla tanışmak ve olağanüstü anlar yaşamak anlamına gelir.”

HİMALAYALAR’A YOLCULUK

Dünyanın en yüksek zirvelerine ev sahipliği yapan Nepal dağcılığın önde gelen noktalarından biri olsa da diğer alanlarda geride kalıyor.

Kadınlar hala zorla evlilik gibi çağ dışı geleneklere maruz kalıyorlar ve çok azı dağlarda var olabiliyor. Nepal’in ilk kadın IUAGM rehberi olan Dawa Yangzum Sherpa bir istisna oluşturuyor.

BÜYÜK HEDEFLER KOYMAK

Dawa’nın yardımıyla, Marion hedefini yükseklere koydu. 6.119m yüksekliğiyle Lobuche Zirvesi bugüne kadar tırmandığı en yüksek zirve olacaktı.
Yapacağı tırmanış kendi adına bir ilk olsa da iniş kısmını başaran ilk kadın snowboard sporcusu olacaktı.

Marion’un buraya tek geliş amacı yüksek zirvelere tırmanmak değildi…

 
 

“Kendimi yüksek rakımlarda sınamak istiyordum ama aynı zamanda yol boyunca güzel insanlarla tanışıp dünyayı onların gözlerinden tanımayı da amaçlıyordum.”

RÜYA TAKIMI OLUŞTURMAK

Lobuche Zirvesi’ne ulaşmasına ve daha da önemlisi Nepalli kadınların dağ sporlarında karşılaştıkları zorlukları daha iyi anlayabilmesine yardımcı olmaları için Marion aynı takımda yer aldığı Dawa’nın da dahil olduğu beş Nepalli dağcı ile bir takım oluşturdu.

DAWA YANGZUM SHERPA

DAWA YANGZUM SHERPA

IUAGM Rehberi

IUAGM Rehberi/p>

FURA

FURA

Alpinist

Alpinist

MINGMA

MINGMA

Alpinist

Alpinist

MAIA

MAIA

Alpinist

Alpinist

PHURBA

PHURBA

Alpinist

Alpinist

 
 

EŞİTLİK İÇİN TIRMANMAK

Bu beş kadının – veya Nepal’deki adıyla büyük kız kardeş – için dağları tercih etmek Nepal toplumundaki geleneksel rollerinden özgürleşmenin bir yolu anlamına geliyordu. Son yıllarda eşitlik sağlamak için adımlar atılsa da özellikle uzak dağlık bölgelerde kadınlar hala eşit haklara sahip değiller.

Marion ve DIDI kültürel kısıtlamaları reddedip dağların keyfini sürebilmeleri için Nepalli genç kızlara ilham vermeyi amaçladılar.

“Bu film, bir özgürleşme aracı olarak spor ve gelecek nesil kadınlar için rol modelleri oluşturmak üzerine.”

Alicia Cenci, Yapımcı

MARION HAERTY

Marion Haerty serbest stil snowboardcudur. Freeride World Tour şampiyonluğuna uzanan başarı öyküsü on yaşındayken becerilerini geliştirmek için Chamrousse yamaçlarına adımını attığı gün başladı. Alaska’dan Japonya’ya kadar dünyanın en iyi parkurlarını arıyor.