alt

İLERLEMEYE DEVAM:

BİRLEŞİK KRALLIK'TAN SUNDERLAND WALL'IN HİKAYESİ

Bu yılın başında, Keşfet Fonumuz ile keşfetmeyi mümkün kılan şirketleri, kuruluşları, toplulukları ve bireyleri desteklemek için 1 milyon € bağışladık. Bu kuruluşlardan biri de Birleşik Krallık’ın en büyük kapalı tırmanış merkezlerinden biri olan ve uzun yıllardır yerel halkın aktif yaşam tarzını destekleyen Sunderland Wall’dır. Daha fazlasını öğrenmek için Sunderland Wall’ın baş eğitmeni Ashleigh Loughlin ile görüştük.

SUNDERLAND WALL

Sporun toplumun her kesiminden insanı bir araya getirme gücü vardır. Tırmanış da buna bir istisna oluşturmaz. En azından teoride. Ancak, bu spora başlamanın önündeki, maliyetler, yanlış kanılar ve medya temsili gibi engeller tırmanış duvarlarının fırsat yerine engel olarak görülmesine neden olur.

Kuzey Doğu İngiltere’nin kalbindeki tırmanış merkezi olan Sunderland Wall bunu değiştirmeye çalışıyor.

“Herkesin kapımızdan içeri girerek yeni bir şeyler yapabileceğini hissedebilmesi önemli,” diye açıklıyor Ashleigh. “Tırmanışın insanın kendisiyle bağlantı kurmasının, zihinsel ve fiziksel sağlığını artırmasının, eğlenmesinin ve yeni insanlarla tanışmasının en iyi yollarından biri olduğuna gerçekten inanıyoruz. Herkese de bunu yapabilme fırsatını tanımak istiyoruz.”

journal_art_rifugi_lombardia_poster_video

journal_art_rifugi_lombardia_poster_video

DUVARLARI YIKMAK

Tırmanış becerileri ve eğitim programları başlama korkusunu yenmeye yardımcı oluyor. Özel dersler yerine grup derslerine katılmak insanları bir araya getiriyor ve kabul etmek gerekir ki zorlu bir şey yapmak başta oldukça korkutucu olsa da farklı geçmişlere sahip insanların aralarında bir bağ kurmanın en ideal yoludur. Tırmanış, kişisel hayatlarında zor zamanlar geçiren insanlar için bir kaçış noktası olmuştur.

“Tırmanışın, insanlar üzerinde genelde beklenmedik bir şekilde çok büyük bir etkisi olur. Yaşam kalitesini iyileştirdiğine ve fiziksel ve zihinsel sağlığımıza iyi geldiğine inanıyoruz. Sosyalleşerek, yeni insanlarla tanışarak ve yeni deneyimleri paylaşarak kendiniz hakkında yeni şeyler öğrenir ve daha önceden yapabileceğinizi farkına varamadığınız şekillerde gelişim gösterirsiniz.”

Mobil tırmanış kulesiyle, Sunderland Wall tırmanış sporunu ona erişimi olmayan okullar ve hayır kurumları gibi toplulukların ayağına götürüyor. İnsanların tırmanışın sunabileceklerinin küçük bir kısmının tadına vararak yeni arkadaşlıklar, daha fazla kendine güven ve daha derin empati sunan tırmanış sporuyla aralarında uzun süreli bir ilişki kurabilmelerini sağlamayı umuyor.

Ancak, Birleşik Krallık’taki Covid-19 sokağa çıkma yasakları Sunderland Wall’un işlerinin durmasına yol açtı.

“Mart ayında, Noel haricinde tarihimizde ilk defa kapanmaya hazırlanmak için kapılarımızı kapatmak zorunda kaldık. Hepimiz üzerinde büyük bir etkisi oldu. Ne kadar süreceğini bilmiyorduk ve diğer herkes gibi tünelin ucunda ışık olup olmadığından ve bunu atlatıp atlatamayacağımızdan emin değildik,” diyor Ashleigh.

image

MOBİL HALE GELMEK

Keşif Fonu desteği sayesinde, Sunderland Wall mobil tırmanış kulesini kapanma yüzünden tırmanış yapamayanlara ulaşmak ve yerel halkı aktif tutup onlara umut ve pozitiflik aşılamak için kullandı.

Ashleigh ve ekibi yerel hayır kurumlarıyla birlikte çalışarak tırmanış sporunu zihinsel ve fiziksel sağlık sorunların üstesinden gelmeyi ve toplumun eğlenmesini sağlayacak bir araç haline getirdi.

“Toplumun her kesimini tırmanış sporunu denemeye ve kişisel yolculuklarının onları nereye götüreceğini görmeye teşvik ettik. Bunu yapabildiğimiz sürece yapmaya devam etmeyi ve insanları kendilerini ve sevdikleri bir şey bulmaya teşvik edebilmeyi umuyoruz.”

image

Sunderland Wall’ın hikayesi benzer hikayelerden sadece biri. Keşfet Fonunun ekstra Covid 19 maddi yardımları sayesinde keşfetmeyi mümkün kılan 20’den fazla farklı kuruluşa ve gruba yardımcı olabiliyoruz. Bu hikayelerden üç tanesi daha:

alt
alt