alt

İLERLEMEYE DEVAM:

ALMANYA'DAN OUTWARD BOUND TRUST

Bu yılın başında, Keşfet Fonumuz ile keşfetmeyi mümkün kılan şirketleri, kuruluşları, toplulukları ve bireyleri desteklemek için 1 milyon € bağışladık. Bu organizasyonlardan biri de Almanya’dan Outward Bound Trust’tır. Outward Bound Trust genellikle gençlerin ve genç yetişkinlerin kişisel gelişimi ve takım oluşturabilmesi için outdoor eğitim programları uygulayan kar amacı gütmeyen bir kuruluştur. Dünya genelinde 30’dan fazla ülkede faaliyet göstermektedir ve Almanya da bunlardan biridir.

alt

THE OUTWARD BOUND TRUST

Kaybedene kadar elinde olanın kıymetini bilemezsin. Bu gerçeğin (ve şarkı sözünün) ne kadar doğru olduğunu bu sene daha iyi anladık. Doğaya erişimimiz kesilip evlerimize hapsolunca herkesin tek gitmek istediği yer doğa oldu. Normalde doğanın çoğumuzun aklına bile gelmediği düşünülürse biraz ironik bir durum. Doğa her zaman oradaydı. Aniden bir gün ona ulaşamaz olduk ve işte o zaman ne kadar özel olduğunu farkına vardık. Doğada nasıl hissettiğimizi, bizi nasıl sakinleştirdiğini ve bize ilham verdiğini anılarımızda yaşatmaya başladık.

Outward Bound Trust ise unutmadı. Doğanın iyileştiren, yardım eden ve öğreten çok güçlü bir araç olduğunu çok iyi biliyordu. Organizasyon, gençleri onlara yetişkinliklerinde faydası dokunacak araçlar oluşturabilmeleri için doğayla buluşturma amacıyla 1941 yılında Birleşik Krallık’ta kuruldu. Almanya’da 65 yıldır faaliyet gösteriyor ve 7.000’den fazla insana eğitim verdi.

Baad’daki program yöneticisi ve eğitmen Caro Haberland organizasyonun yaklaşımının “deneysel” olduğunu söylüyor. “Gençlere tırmanış, kaya inişi, kano yaptırıyor, takım oluşturma ve kişisel gelişim konusunda onlara eğitim veriyoruz. Gençleri sınırlarını test etmeye ve konfor bölgelerinin ve aşina oldukları yerlerin dışına çıkmaya teşvik ediyoruz. Bu sayede, Outward Bound’dan ayrıldıkları zaman kendi becerilerinin farkında oluyorlar ve hayatlarının bir sonraki aşamasına geçiş yaparken beraberlerinde pozitif bir şey götürüyorlar.

alt

Bilinmeyenle mücadele edebilmek ve sorun çözmek eğitim programlarının taşıyıcı sütunlarıdır diye açıklıyor Baad’daki bir başka program yöneticisi olan Carston Jost. “Yalnızca bilinmeyenle ve aşina olmadıkları bir şeyle mücadele ederek uzun vadede gerçekten gelişebilirler,” diye devam ediyor.

BİLİNMEYEN BÖLGE

2020 bilinmeyenlerin yılıydı. Öğrencilerin Outward Bound’un programlarına en çok ihtiyaç duydukları zaman Covid kısıtlamaları yüzünden bu programlara erişimleri mümkün olmadı. Outward Bound ise varoluş sebebi olan gençleri dışarı çıkarma hedefini yitirdi.

“Diğer sektörler gibi korona virüsü bize de büyük zarar verdi,” diyor Carston. “Almanya’daki müşterilerimizin büyük çoğunluğu okullardır ve korona virüs kısıtlamalarından dolayı bize gelmeleri mümkün olmadı. Bu sebeple, büyük bir gelir kaybına uğradık. Sahadaki kalıcı çalışanlarımızı etkilemekle kalmadı serbest çalışan antrenmanlarımız üzerinde daha da büyük bir etkisi oldu çünkü onları çalıştırabileceğimiz bir yerimiz kalmadı.”

Covid öncesinde, çoğunluğu okullardan gelen gençler, Baad’daki bir başka program yöneticisi olan Stephan Grabner’ın “deneysel öğrenme” adını verdiği eğitim programlarına katılıyordu. Günübirlik veya birkaç günlük programlarda katılımcılar doğada çalışarak öğreniyorlar. Ancak, programın tek amacı gençlerin kampa yapmayı, kayalara tırmanmayı veya nehirde kano yapmayı öğrenmelerini sağlamak değil. Kendi eylemlerinin sorumluluğunu almaları ve bir grup halinde çalışmaları gerekiyor.

“Başlangıçta tüm grup adına sorumluluk alan eğitmen olsa da bu sorumluluk giderek gruba devroluyor,” diye açıklıyor Stephan. “Programın sonunda, katılımcıların bağımsız hale geldikleri ve dağlarda gruba liderlik ettikleri bir senaryomuz var. Elbette, bu süreç boyunca bilmedikleri bir bölgede oluyorlar ve yeni bir şeyler deneyip süreç boyunca gelişmeye çalışıyorlar.”

alt

TÜYLERİ DİKEN DİKEN EDEN ANLAR

Grupların çoğunda kendi hayatlarında zorluklar yaşamış gençler yer alıyor. Daha önceden doğayla bir deneyimleri olmamış. Çoğu doğada vakit geçirmekle de pek ilgilenmiyor. Katılımcılardan başta telefonlarını bırakıp sosyal medyayla bağlantılarını kesmeleri isteniyor. Bunu yaparak doğayla, birbirleriyle ve kendileriyle bağlantı kurarak doğayı ve kendi becerilerini takdir etmeleri sağlanıyor.

“Outward Bound’da geçirdiğim sürede beni gerçekten etkileyen şey kağıt üzerinde çalışması çok zor görünen, yüksek riskli okullardan gelen gençlerden, göçmenlerden ve aktiviteler sırasında ellerini korkarak kaldıran gençlerden oluşan grupların programdan çok fazla fayda sağlayan akıllı ve minnettar katılımcılara dönüştüklerini görmek oldu,” diyor Carston. “İnsanların inanılmaz bir gelişim kaydettiğini görüyorsunuz ve bu her zaman büyük keyif veriyor. Ben bunlara ‘tüyleri diken diken eden anlar’ diyorum.”

The Explore Fund: Outward Bound Trust

Bu yılın başında, Keşfet Fonumuz ile keşfetmeyi mümkün kılan şirketleri, kuruluşları, toplulukları ve bireyleri desteklemek için 1 milyon € bağışladık. Bu organizasyonlardan biri de Almanya’dan Outward Bound Trust’tır. Outward Bound Trust genellikle gençlerin ve genç yetişkinlerin kişisel gelişimi ve takım oluşturabilmesi için outdoor eğitim programları uygulayan kar amacı gütmeyen bir kuruluştur. Dünya genelinde 30’dan fazla ülkede faaliyet göstermektedir ve Almanya da bunlardan biridir.

İLERLEMEYE DEVAM

Neyse ki yardımcı olabileceğimiz bir konumdaydık. İşler normalleşmeye başlayıp hayat bir kez daha ilerlemeye başlayınca, Outward Bound Trust, biraz The North Face’ten de destek alarak işlerini tekrar yoluna koymaya başladı.

“The North Face’in Covid Fonu sayesinde olağanüstü bir fırsat elde ettik çünkü bu para aksi takdirde buna gücü yetmeyecek sınıflara ve öğrencilere programlarımızı sunabilmemizi sağladı. Bütçe kısıtlarından dolayı yalnızca kısa süreli kalışları karşılayabilecek okullara da daha uzun süreli kalışlar sunabildik. Bunun başlıca faydası katılımcıların bu tür bir programın son günlerinde çok daha yoğun bir deneyim yaşamasıdır. Tüm katılımcılar, öğretmenler ve eğitmenler fazladan birkaç gün daha kalabilseler çok daha iyi olacağını belirtmiştir. The North Face de tam da bu fırsatı sunabilmemizi sağladı.’

alt

SIFIRLANMAK VE YENİDEN BAĞ KURABİLMEK

Covid sonrasında daha fazla insanın Outward Bound’un programlarına ilgi duyacağını düşünüyoruz. Hepimiz doğanın önemini daha iyi kavradık ve daha fazla insan doğada biraz daha fazla zaman geçirerek sıfırlanmak ve hayatını dengelemek istiyor. Çocuklar ve gençler doğada vakit geçirmek konusunda heyecan duyabiliyorsa hayat boyu sürecek bir bağ oluşacaktır ve doğada vakit geçirmeyi istemenin yanı sıra onu korumak da isteyeceklerdir.

“Outward Bound hayatları değiştiriyor. İçinizdeki gücün ve sınırlarınızın neler olduğunu biliyorsunuz. İşte bu yüzden, Outward Bound sonrasındaki hayatınız Outward Bound öncesindekiyle asla aynı olmuyor,” diyor Müşteri İlişkileri Yönetimi Müdürü Tine Edlhuber. “Gerçek hayata dönmek ve her tarafta çocuk kahkahalarını duymak için sabırsızlanıyoruz.”

Outward Bound Trust’ın hikayesi de benzer çok sayıda hikayeden biri. Keşfet Fonunun ekstra Covid 19 para yardımları sayesinde keşfetmeyi mümkün kılan 20’den fazla farklı kuruluşa ve gruba yardımcı olabiliyoruz. Bu hikayelerden dört tanesi daha:

Rifugi Di Lombardia, İtalya 

Urban Uprising, Birleşik Krallık 

Sunderland Wall, Birleşik Krallık 

Ich Will Da Rauf, Almanya